WP-1 Longitudinale veldstudie



Inhoud


Op 12 Vlaamse varkensbedrijven zal de rotavirus uitscheiding bepaald worden tijdens een longitudinale veldstudie. Biggen zullen opgevolgd worden vanaf de partus tot aan het spenen of vanaf het spenen tot aan het einde van de batterijfase, afhankelijk van de problematiek op het bedrijf. De mest zal kwantitatief gescreend worden voor de aanwezigheid van verschillende rotavirus species om zo kinetieken te kunnen opstellen (Figuur 1). Er zal nagegaan worden of er correlaties bestaan tussen de mate van virusvermeerdering en de groei, incidentie van diarree, geneesmiddelenverbruik en mortaliteit bij de biggen. Tevens zullen mogelijke risicofactoren zoals het gebruikte wekensysteem, profylactische behandelingen (zinkoxide, colistine...) en bedrijfsgrootte geïdentificeerd worden.

Stacks Image 1493

Figuur 1. Hypothetisch model voor rotavirus uitscheiding bij jonge biggen.
Er zal ook nagegaan worden of een bloedname op het einde van de batterijfase zinvol is, om op basis van de antistoffentiters te bepalen hoe ernstig de infectiedruk was op de batterij. Met de resultaten van dit werkpakket zal een gerichte strategie op punt gezet worden zodat veehouders en dierenartsen weten welke stalen ze wanneer moeten nemen om een diagnose te stellen op een bedrijf. Aan de hand hiervan kan men dan beslissen wanneer preventieve acties nodig zijn.


Hoe deelnemen aan deze studie?


Het studieprotocol kan u terugvinden op deze pagina. Uw bedrijf dient te voldoen aan deze voorwaarden:
  • Minimum 250 zeugen tellen
  • Volgens een 3 of 4 weken systeem werken
  • Een geschiedenis van diarreeproblemen in de kraamstal of de batterij hebben
  • De gelten/zeugen worden niet gevaccineerd met rotavirus vaccins voor het rund

Wanneer u interesse hebt voor deelname neemt u best contact op met de onderzoeksgroep via sebastiaan.theuns@ugent.be of +32 9 264 73 87. We plannen dan een bedrijfsbezoek waarop een uitgebreide anamnese over de diarreeproblemen zal afgenomen worden. Indien uw bedrijf in aanmerking komt voor deelname zullen we een tijdstip afspreken waarop de longitudinale opvolging kan starten. Uw anonimiteit als veehouder blijft steeds gegarandeerd tijdens de rapportering van de resultaten.