Rotavirus A en C infecties bij zuigende biggen met diarree in Vlaanderen

Het Laboratorium Virologie publiceerde zonet een nieuw artikel in Virus Research, waarin we voor het eerst de aanwezigheid van groep A en C rotavirussen aantoonden in meststalen van zuigende biggen (n=45) met diarree op Vlaamse varkensbedrijven (n=36). Deze studie werd in samenwerking met Dialab en het Laboratorium voor Viral Metagenomics (KU Leuven) uitgevoerd op meststalen die in het voorjaar van 2014 werden verzameld. De belangrijkste conclusies van het werk:
  • real-time PCR is een gevoelige methode om RVA en RVC op te sporen bij zuigende biggen met diarree. Op 62% van de bedrijven was minstens één big positief voor RVA en/of RVC, terwijl slechts 25% van de bedrijven positief bevonden werden wanneer een snelle antigentest werd gebruikt voor de diagnose.
  • er wordt geadviseerd om RVA en RVC routinematig te testen bij gevallen van diarree bij zuigende biggen
  • er circuleren verschillende genetische varianten van RVA op de Vlaamse bedrijven, terwijl de variatie onder RVC stammen beperkter was. Er wordt verder onderzocht of deze varianten ook serologisch verschillend zijn.
  • vele rotavirus positieve biggen scheidden ook Escherichia coli uit. Een verdere typering van virulentiefactoren (fimbriae en toxines) werd door de Vlaamse dierenartsen niet steeds aangevraagd, maar wordt wel aangeraden aangezien E. coli ook een normale bewoner is van de darm.
  • Clostridium perfringens werd het meest teruggevonden bij biggen die rotavirus negatief waren. Ook hier wordt aanbevolen om toxines of genen die coderen voor toxines aan te tonen aangezien ook C. perfringens een normale darmbewoner.
Het Labo Virologie (Faculteit Diergeneeskunde, UGent) en Dialab bieden real-time PCR of eindpunt-PCR aan om RVA en RVC bij biggen te diagnosticeren.


IPVS studienamiddag

Het rota-team was aanwezig op de IPVS Belgian branch studiedag over darmgezondheid. Dit was een unieke kans om ons IWT LA traject en de resultaten van onze longitudinale veldstudie voor te stellen aan de varkensdierenartsen.