Het onderzoeksteam



Prof. Dr. Hans Nauwynck

Prof. Hans Nauwynck is het hoofd van het Laboratorium Virologie en heeft een sterke interesse in virale ziekten bij diverse diersoorten, waaronder het varken. Sinds enkele jaren wordt opnieuw zwaar geïnvesteerd in het onderzoek naar virussen met een tropisme voor de darm, zoals onder andere het felien enterisch coronavirus, porcien epidemisch diarreevirus en het rotavirus. Zijn ambities zijn om vaccins en antivirale therapieën te ontwikkelen voor belangrijke virale ziekten zoals PRRSV, FIP, PEDV, EHV-1 en het rotavirus. Prof. Nauwynck is voorzitter van het VLAIO LA traject.


Stacks Image 704




Stacks Image 749
Dr. Sebastiaan Theuns

In 2010 studeerde Sebastiaan af als dierenarts aan de Universiteit Gent. Tijdens zijn studies werd hij gefascineerd door enterische virussen, het rotavirus in het bijzonder. Dit vormde de motivatie voor het aanvatten van een doctoraatsonderzoek dat hij in juni 2015 succesvol verdedigde. In deze thesis kwam aan het licht dat rotavirus infecties in Vlaanderen miskend werden en dat er nog heel wat werk kon gebeuren om de exacte klinische en economische impact ervan te bepalen. Er was dan ook een grote motivatie om het werk rond porciene rotavirussen verder te zetten door middel van dit nieuwe VLAIO LA traject, alsook om zelf een rotavirus vaccin voor varkens te ontwikkelen. Hiervoor wordt hij eveneens gesteund door VLAIO onder de vorm van een Innovatiemandaat. Sebastiaan coördineert het project en voert samen met Eleni bedrijfsbezoeken uit.




Eleni van der Hallen

In 2012 behaalde Eleni haar bachelordiploma in de Diergeneeskunde aan de Universiteit Antwerpen. Nadien besliste ze de studie Agro- en Biotechnologie (dierenzorg) aan te vatten. Haar interesse in het onderzoek bleef echter groeien. Dankzij de begeleiding van een lector aan de Hogeschool kwam ze in contact met het onderzoek omtrent rotavirus infecties bij jonge biggen in Vlaanderen. Ze was meteen gefascineerd door het onderwerp en wou hier graag aan meewerken. De combinatie van de bedrijfsbezoeken en de bijhorende analyses in het labo spreken haar erg aan. Het feit dat het VLAIO LA project erg praktijkgericht is en zal zorgen voor verbeteringen in de varkenssector en –industrie, maakt het des te interessanter. Eleni verzorgt de staalnames op de bedrijven en de verwerking ervan in het laboratorium.


Stacks Image 819



Stacks Image 865
Tingting Cui

Tingting Cui behaalde een Master in Agronomie aan de Sichuan Agriculture University of China. Ze voert nu doctoraatsonderzoek uit omtrent porciene enterische virussen, waarvoor ze een beurs heeft gekregen van the China Scholarship Council (CSC). Haar werk focust op het opgroeien en de karakterisatie van porciene rotavirussen in een model van primaire porciene enterocyten. Dit model ontwikkelde ze tijdens het begin van haar PhD. Ze heeft ook interesse om andere niet-cultiveerbare enterische virussen hierin op te groeien en dieper in te gaan op de moleculaire aspecten van de virusreplicatie.

tingting.cui@ugent.be
Tel +32 9 264 73 87




Business development, PROVAXS



Dr. Ir. Sven Arnouts

Sven Arnouts is business developer van PROVAXS, een valorisatieconsortium van 12 laboratoria van de Universiteit Gent die hun expertise bundelen met het oog op de ontwikkeling van nieuwe vaccins (veterinair en humaan), therapeutica en diagnostica. Op een pro-actieve manier vormt PROVAXS een interface tussen universiteit en industrie wat resulteert in technologietransfer naar en nieuwe strategische samenwerkingsakkoorden met bedrijven.
Sven Arnouts heeft geruime tijd als R&D Manager in de industrie gewerkt en is vertrouwd met de manier waarop resultaten uit fundamenteel onderzoek verder ontwikkeld kunnen worden naar industriële toepassingen. De ervaring en het netwerk dat PROVAXS biedt zullen een belangrijke troef zijn om de resultaten van het huidige traject te vertalen naar de industrie. Hij vormt tijdens dit project het aanspreekpunt voor bedrijven uit de industrie

sven.arnouts@ugent.be
Tel +32 9 264 73 33
Mob +32 495 707 334
LinkedIn-profiel van Eleni van der Hallen weergeven Profiel weergeven

Follow me on ResearchGate
Stacks Image 2151
Stacks Image 2155