Het VLAIO LA traject


Diarree is het belangrijkste gezondheidsprobleem bij jonge biggen. De laatste decennia werd in België weinig aandacht besteed aan de mogelijke rol van rotavirussen in de pathogenese van diarree. Er bestaan dan ook geen effectieve diagnostische en profylactische strategieën om problemen door dit virus efficiënt te identificeren en controleren. Dit project heeft als doel de klinische en economische impact van klinische (diarree), subklinische (groeivermindering) en apathogene rotavirus pathotypes te bepalen. Op basis hiervan zal een gerichte diagnostische strategie op punt gezet worden waarmee veehouders objectief kunnen beslissen wanneer ze profylactische maatregelen moeten instellen. Deze acties zullen bestaan uit een geoptimaliseerd hygiëneprotocol ter reductie van de infectiedruk, alsook uit de toevoeging van virus neutraliserende componenten aan biggenvoeders. Op deze manier zullen rotavirus infecties, diarree- en groeiproblemen en geneesmiddelenverbuik bij jonge biggen afnemen.

Het traject is modulair samengesteld uit verschillende werkpakketten, waarvan u de opzet en doelstellingen kan bekijken.

WP-1 Longitudinale veldstudie
WP-2 Surveillance bij biggen met diarree
WP-3 Hygiëne - reiniging & desinfectie
WP-4 Voederadditieven met virusneutraliserende eigenschappen

Het doel van een VLAIO LA traject is om verbeteringen in de praktijk te realiseren tijdens de duur van het project. Om dit te kunnen realiseren willen we een open communicatie naar de sector voeren. Dit willen we onder andere doen via deze website, alsook via andere kanalen die u hierna kan nalezen.

WP-5 Communicatie